Yoghurtskolan

Varför tre sorters naturell?

Älskar du Turkisk yoghurt men tittar skeptiskt på den Grekiska? Eller har du alltid en burk Grekisk yoghurt på lut och har nu hittat en Rysk? Är det någon skillnad? Naturell som naturell. Eller…?

Tre snabba skillnader:

Turkisk yoghurt 10 %: mild med en behaglig syra. En allroundyoghurt som passar lika bra naturell till färska bär, som till kalla krämiga såser.

Grekisk yoghurt 10 %: frisk, något syrligare än Turkisk yoghurt. Innehåller mer protein vilket ger fastare konsistens. Perfekt i desserter, tzatziki och andra sammanhang där du vill balansera sötma och få en fastare konsistens.

Rysk yoghurt 17%: lyxigt krämig men med yoghurtens friska syra. Perfekt istället för crème fraiche, grädde och smetana, då den har likvärdiga kokegenskaper men är betydligt magrare.

Ska yoghurten ätas som den är, tillagas kall eller kokas?

Till frukost, mellanmål, kalla såser, frukt, bär och desserter passar Salakis Grekisk och Turkisk yoghurt bäst. Ska yoghurten kokas, bör du välja Rysk yoghurt eftersom den har de bästa kokegenskaperna.

Turkisk yoghurt 10% fett

– Mild, med en behaglig syra och krämig konsistens. Underbar till frukost och mellanmål, som den är eller med bär och frukt. Perfekt till kalla såser, röror, efterrätter, bakning och i matlagning där du värmer, men inte kokar yoghurten.

Milt syrlig.
Den naturliga syran hos Turkisk yoghurt gör den perfekt som bas i exempelvis dressingar där den kan ersätta majonnäs och till viss del även vinäger. Syran gör också att yoghurten passar fint till rätter som själva innehåller syrliga ingredienser, som tomatbaserad korv stroganoff. I de här sammanhangen skiktar sig andra mejeriprodukter lätt. I sött sällskap ger yoghurtens friska smak dessutom en härlig kontrast.

Användbart krämig.
Turkisk yoghurt 10% är ett gott alternativ till fetare produkter som gräddfil och majonnäs. Byt ut rakt av och njut av den friska smaken. Vill du ha ett saftigt och hållbart bröd när du bakar kan du ersätta smör och vätska helt eller delvis med Turkisk yoghurt 10%.

Tips: Har du bara Turkisk yoghurt hemma kan du koka den utan att den skär sig om du först rör ut den med lite mjöl. Lite pyssel, men ingen panik alltså.

Grekisk yoghurt 10% fett

– Frisk, något syrligare än den turkiska yoghurten och med en lite fastare konsistens. Perfekt till frukost och mellanmål, liksom till kalla rätter och desserter. Yoghurten är tillverkad efter ett grekiskt originalrecept och innehåller mer protein än Turkisk och Rysk yoghurt. Proteinet ger inte bara yoghurten sin specifika konsistens utan är också anledningen till att Salakis Grekisk yoghurt passar så bra till tzatziki och andra röror med grönsaker, frukt och bär. Proteinet suger nämligen upp den vätska som bildas.
Precis som Turkisk yoghurt kan Grekisk yoghurt skikta sig vid kokning, så njut den allra helst kall.

Friskt syrlig.
Den naturliga syran hos Grekisk yoghurt gör den perfekt som bas i rätter som i sig själva innehåller syra och där man vill ha en lite fastare konsistens. Extra bra passar den också i desserter, tårtfyllningar och söta krämer, där den både tillför uppfriskande syra och fastare konsistens.

Krämig men ändå mager.
Grekisk yoghurt 10% är ett bra alternativ till fetare produkter som gräddfil och majonnäs, speciellt när du vill ha en lite fastare konsistens. Pröva exempelvis att byta ut en del av den rivna osten mot Grekisk yoghurt när du gratinerar, så får du ett lika gott, men lite smalare resultat.

Tips: Har du bara Grekisk yoghurt hemma kan du koka den utan att den skär sig om du först rör ut den med lite mjöl. Ett extra moment, men ingen katastrof alltså.

Rysk yoghurt 17% fett

– Familjens mest krämiga yoghurt innehåller 17% fett, vilket gör den rundare i smaken samtidigt som den behållit yoghurtens milda, friska syra. Konsistensen är fast krämig, som lösvispad grädde. Rysk yoghurt är perfekt till matlagning där den ger lika rund smak och konsistens som betydligt fetare crème fraiche, grädde och smetana. Trots att den inte är lika fet som dessa, har den lika bra kokegenskaper.

Lika bra kall som varm.
Rysk yoghurt är ett bra alternativ till både kalla och varma rätter. Den fasta, gräddiga krämigheten binder elegant ihop röror och sallader i t ex wraps, pajer och pitabröd. Tack vare sin lite fetare karaktär tål den höga temperaturer utan att skikta sig och bli grynig. Precis som Grekisk och Turkisk yoghurt gör den naturliga yoghurtsyran att Rysk yoghurt går bra ihop med rätter som själva innehåller syra – rätter där andra mejeriprodukter lätt skiktar sig.

Lyxig men ändå praktisk.
Den fylligt krämiga konsistensen hos Rysk yoghurt är perfekt till lite lyxigare desserter. I tårtfyllningar, krämer, pannacotta, glass och fromage ger den en bra konsistens helt utan gelatin eller andra förtjockningsmedel. Och den milda syran balanserar bär, frukt och annat sött perfekt.

Inga konstigheter

Salakis Grekisk, Turkisk, eller Rysk yoghurt innehåller varken tillsatt gelatin, socker eller härdat fett. Den tjocka, krämiga konsistensen är ett naturligt resultat av yoghurtens syrningsprocess. Dessutom är den mild i sig själv och behöver inte sockras. Fast det är klart, lite ringlad honung över Grekisk yoghurt och så några nötter…. Mmmmm!