Yoghurtskolan

Vanliga frågor

fragor

Vad är det för skillnad mellan Salakis Grekisk, Turkisk och Rysk yoghurt?

Tre snabba skillnader:

Turkisk yoghurt 10%: mild med en behaglig syra. En allroundyoghurt som passar lika bra naturell till färska bär, som till kalla krämiga såser.

Grekisk yoghurt 10%: frisk, något syrligare än Turkisk yoghurt. Innehåller mer protein vilket ger fastare konsistens. Perfekt i desserter, tzatziki och andra sammanhang där du vill balansera sötma och få en fastare konsistens.

Rysk yoghurt 17%: lyxigt krämig men med yoghurtens friska syra. Perfekt istället för crème fraiche, grädde och smetana, då den har likvärdiga kokegenskaper men är betydligt magrare. Läs mer om skillnaderna under respektive produkt.

Läs mer om skillnaderna under respektive produkt.

Går det att frysa yoghurt?

Att frysa yoghurt är inget vi rekommenderar. Proteinet i yoghurten gör att den tinade produkten kommer att bli grynig.

Går det att koka yoghurt?

Salakis Rysk yoghurt kan kokas eftersom den innehåller 17 % fett. Proteinet i Grekisk och Turkisk yoghurt kommer däremot att fälla ut och bilda prickar om du kokar den. Ett trick är dock att blanda ut yoghurten med lite maizenamjöl först, då klarar den att kokas.

Kan man göra yoghurt på ohomogeniserad mjölk?

Yoghurt som inte homogeniseras får en gräddyta på sig, blir grynig och vattnar sig när du tar en sked ur den. Men det är egentligen en smaksak och det finns produkter som har precis de egenskaperna.

Är yoghurt nyttigare än mjölk?

Salakis yoghurt är gjort på färsk, god mjölk och är precis lika nyttig som den. Dessutom kan yoghurt tack vare sina mjölksyrabakterier förbättra nedbrytningen av laktos i tarmen. Det här gör att personer med laktosintolerans kan tåla yoghurt bättre än mjölk. En portion yoghurt ska innehålla minst 100 miljoner bakterier för att ge denna effekt. Det är ca 1 dl av Salakis yoghurtprodukter.