Ingredienser
2 dl Lindahls Grekisk Yoghurt
3 msk olja
1 stor gul lök, tärnad
500 g sötpotatis, tärnad
300 g mörötter, skivade
1 l vatten
3 vitlöksklyftor
50 g färsk ingefära, riven
2 lime, saft
1 kruka färsk koriander, finhackad
2 spansk peppar, dutch, kärnfri, tärnad
2 msk sesamolja
Salt och peppar
Så här gör du
Hetta upp oljan i en gryta. Fräs löken och vitlöken några minuter.
Tillsätt morötter och sötpotatatis. Fortsätt fräsa en kort stund. Fyll på vattnet, låt koka upp och sjuda tills grönsakerna är riktig mjuka.
Lägg i ingefäran. Kör soppan med stavmixer eller i en matberedare till en slät crème. Häll tillbaka i grytan och rör ner yoghurt, 2/3 av koriandern, limesaft och sesamolja. Värm upp igen till 90 grader. Smaka av med salt och peppar.
Torrosta chilin i en panna.
Servera soppan på tallrikar eller i en terrin. Garnera med resten av koriandern och den rostade chilin.
Tips:
Du kan ersätta färsk ingefära med 2 krm malen ingefära.
Soppan blir rätt så tjock. Du kan ta mindre grönsaker eller mera vatten. I så fall bör du komplettera med ½ grönsaksbuljongtärning.
Vill du ha en mildare soppa utesluter du spansk peppar.
Receptet insänt av Mikko Vouristo, Helsingfors