Ingredienser
1 blomkålshuvud
2 msk olivolja
5 ägg
2 dl Salakis grekisk yoghurt
1 dl grädde
40 g Galbani parmesan
100 g Salakis salladsost
1 ekologisk citron
Lite muskotnöt
Salt
Nymald peppar
1 knippe dragon
4 skivor dagsgammalt bröd
Så här gör du
Dela blomkålen i små buketter, ca 3 x 3 cm. Allt kan användas (även stocken), skölj blomkålen i kallt vatten och låt det rinna av ordentligt.
Smörj en ugnsfast form med lite olivolja och lägg blomkålen i formen.
Blanda ihop ägg, yoghurt, grädde, hälften av parmesanosten, salladsost och rivet citronskal, lite riven muskotnöt, salt och peppar till en äggstanning.
Hacka dragon och blanda ned hälften i äggstanningen.
Skär brödet i grova tärningar och strö dem över blomkålen, häll på äggstanningen och blanda runt ordentligt så att bröd och blomkål täcks av äggstanningen.
Strö över resten av parmesanosten och droppa över olivolja.
Ställ in formen i ugnen i 200 grader och grädda i 15–20 minuter tills äggstanningen har stannat och blomkål och bröd har blivit gyllenbrunt och frasigt.
Ta ut blomkålsgratängen ur ugnen och strö över generöst med hackad dragon.
Gratängen kan även göras med jordärtskocka, broccoli, spetskål eller savojkål.