Recept

Skriv ut

Rotfruktssoppa med örtyoghurt

31-45 4 port

Ingredienser

Örtyoghurt:
2 dl Lindahls Grekisk Yoghurt
2 msk basilika, finskuren
2 msk bladpersilja, finskuren
Salt och vitpeppar

Rotfruktssoppa:
100 g morötter
100 g rotselleri
100 g palsternackor
10 cm purjolök
100 g kålrot
1 gullök, grovtärnad
150 g potatis, fast sort
1 msk potatismjöl
1 tsk färsk timjan eller 1 krm torkad
1 l svag buljong, grönsaksbuljong eller hönsbuljong
1 msk smör

Så här gör du

Bland ihop örter och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.
Ansa alla grönsaker inkl. potatisen och skär dem i grova bitar eller grova strimlor.
Fräs löken lätt med smöret i en stor gryta. Lägg i grönsakerna, låt ”svettas” en kort stund utan att de får färg. Fyll på buljongen och koka upp soppan. Skumma av vid behov och tillsätt timjan.
Låt sjuda tills grönsakerna är nästan mjuka. De skall ej bli överkokta.
Rör ut potatismjöl med lite vatten och häll det sakta i soppan under noggrann omrörning så att det inte bildas klumpar.
Smaka av med salt och peppar.
Serveras soppan i terrin så serveras örtyoghurten vid sidan om.
Serveras soppan på tallrik eller portionsformar kan yoghurten ringlas över soppan.

Tips:
Önskas matigare soppa kan den kompletteras med t. ex. slantad korv, kokt tärnad skinka eller annat kött.
Även frikadeller passar bra.
Glöm inte ett gott bröd!