Recept

Skriv ut

Musselsoppa med yoghurt

16-30 2 port

Ingredienser

3 dl Grekisk Yoghurt
500 g blåmusslor, rena
1 lök, grovskivad
1 knippe persilja
10 vitpepparkorn
1 krm timjan
1 lagerblad
2 dl vitvin
1 morot, fintärnad
½ fänkål, fintärnad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 dl grädde
2 msk smör
Salt och nymalen vitpeppar

Gryta med tättslutande lock

Så här gör du

Finhacka persilja. Spar stjälkarna och skär dem i 5 cm långa bitar.
Hetta upp 1 msk smör i grytan och fräs löken utan att låta den få färg.
Lägg musslor, vitpepparkorn, timjan, lagerblad och överst persiljestjälkarna i grytan.
Häll vitvinet över och lägg locket på.
Låt ångkoka i 3 – 5 minuter tills musslorna har öppnat sig.
Ta upp musslorna, kasta de som inte är öppna och sila spadet.
Rensa musslorna och täck över med matfilm.
Fräs moroten, fänkålen och vitlöken i resten av smöret.
Fyll på musselspad och grädden. Låt koka upp och sjuda 3 minuter.
Rör ner yoghurten i soppan och hetta upp igen. Soppan bör inte koka mera.
Smaka av med salt och ev. mera peppar.
Tillsätt musslorna, häll i serveringskärl och strö persilja över.

Tips:
Råa musslor bör vara slutna. Knacka försiktig på de ev. öppna. Stänger de sig inte skall de kastas.
Musslorna får inte koka för länge och musselköttet får inte hettas upp för mycket eller hållas varmt för länge.
Då blir köttet torrt och segt.

Tor Kristian, Höivik