Recept

Skriv ut

Matjespaj à lá Tobbe

46- 4 port

Ingredienser

1 rund pajform, ca 24 cm

Pajdeg:
2 kokta, skalade, kalla potatisar, ca 150 g
2½ dl vetemjöl
50 g Lindahls smör, rumstempererat
1 msk kall vatten

Fyllning:
3 dl Lindahls Rysk Yoghurt, ca 300g
1 msk smör
3 stora rödlökar, tärnade
½ dl vatten
4 ägg
3 dl riven, lagrad ost
1 kruka gräslök
Cayennepeppar
300 g matjes (avrunnen vikt)

Så här gör du

Riv potatisen. Arbeta snabbt ihop potatis, smör, mjöl och vatten till en pajdeg. Låt vila under duk i 30 minuter.
Kavla ut degen och klä en pajform. Låt vila i kyl i 20 minuter.
Fräs löken med smöret. Häll på vattnet och låt småputtra tills löken är mjuk och vattnet har kokat in.
Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda pajskalet i nedre del av ugnen vid 200 grader i 10 minuter
Vispa samman ägg, yoghurt och ost.
Finhacka gräslöken, spar några strån till garnering.
Blanda yoghurtsmeten med gräslök och löken.
Skär de väl avrunna matjesfiléerna i knappt centimeterbreda bitar.
Fyll massan i det förgräddade pajskalet.
Lägg matjesbitarna i ett vackert mönster på smeten. Tryck gärna ner dem lite försiktigt.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen vid 170 grader i ca 40 minuter.
Garnera med gräslökstrån.

Tips:
Du kan även använda en tårtform med löstagbar botten.

Receptidén insänt av Tobbe Hvornum, Ronneby