Recept

Skriv ut

Italiensk paj

46- 1 paj port

Ingredienser

1 rund tårtform med löstagbar botten, 21 cm diameter.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
90 g smör/margarin, rumstempererat
3 msk vatten
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm havssalt

Fyllning:
1 dl soltorkade tomater, finhackade
1 dl svarta oliver, tunnskivade
1 dl fetaost, fintärnad
½ dl parmesanost, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk olivolja
1 krm havssalt
1 dl basilika, finskuren

Äggstanning:
3 st ägg
1 dl mjölk
2 dl Grekisk Yoghurt
1 krm havssalt
1 krm svartpeppar, grovmalen

Så här gör du

Blanda mjöl och salt. Tillsätt matfettet i små klickar och arbeta snabbt ihop med alla övriga ingredienser.
Låt degen vila under en bakhandduk på en sval plats i ca 30 minuter.
Kavla ut degen och lägg den i bakformen. Vik upp degen en bit på kanten så att fyllningen hålls bättre på plats.
Gör med en gaffel några hål i pajbotten. Förgrädda vid 225 grader i 10 minuter. Låt svalna.

Blanda alla ingredienser till fyllningen. Lägg fyllningen i ett jämnt lager i pajskalet.

Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen och häll den över fyllningen.

Grädda pajen i mitten av ugnen vid 225 grader i ca 30 minuter tills äggstanningen har stelnat i helt och pajen har fått en vacker gyllenbrun färg.

Serveras med en fräsch sallad av t.ex ruccola, körsbärstomater, rostade pinjenötter och grovriven parmesanost.

Receptet änsänt av Andreá Skaffman, Vara

Cookie Settings