Recept

Skriv ut

Italiensk paj

46- 1 paj port

Ingredienser

1 rund tårtform med löstagbar botten, 21 cm diameter.

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
90 g smör/margarin, rumstempererat
3 msk vatten
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm havssalt

Fyllning:
1 dl soltorkade tomater, finhackade
1 dl svarta oliver, tunnskivade
1 dl fetaost, fintärnad
½ dl parmesanost, riven
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk olivolja
1 krm havssalt
1 dl basilika, finskuren

Äggstanning:
3 st ägg
1 dl mjölk
2 dl Grekisk Yoghurt
1 krm havssalt
1 krm svartpeppar, grovmalen

Så här gör du

Blanda mjöl och salt. Tillsätt matfettet i små klickar och arbeta snabbt ihop med alla övriga ingredienser.
Låt degen vila under en bakhandduk på en sval plats i ca 30 minuter.
Kavla ut degen och lägg den i bakformen. Vik upp degen en bit på kanten så att fyllningen hålls bättre på plats.
Gör med en gaffel några hål i pajbotten. Förgrädda vid 225 grader i 10 minuter. Låt svalna.

Blanda alla ingredienser till fyllningen. Lägg fyllningen i ett jämnt lager i pajskalet.

Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen och häll den över fyllningen.

Grädda pajen i mitten av ugnen vid 225 grader i ca 30 minuter tills äggstanningen har stelnat i helt och pajen har fått en vacker gyllenbrun färg.

Serveras med en fräsch sallad av t.ex ruccola, körsbärstomater, rostade pinjenötter och grovriven parmesanost.

Receptet änsänt av Andreá Skaffman, Vara