Ingredienser
4 portioner
Tid: 40 minuter
400 g kikärtor i burk, avrunna
1 st gullök, grovhackad
2 st vitlöksklyftor, pressade
2 msk vetemjöl
1 tsk spiskummin
2 tsk koriander
2 tsk sambal oelek
1 näve bladpersilja, finhackad
1 dl matolja
4 st stora tunnabröd
2 st tomater
1 st romansallad
Salt och svartpeppar
Yoghurtsås
½ gurka, kärnhuset borttaget, fintärnad
3 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 knippe koriander, finhackad
Salt och svartpeppar
Så här gör du
1. Lägg kikärter, lök, vitlök, mjöl, spiskummin, koriander, sambal, salt och peppar i en matberedare. Mixa snabbt till en smet. Det är viktigt att inte köra maskinen för länge. Du kan även använda en stavmixen till detta.
2. Lägg smeten i en skål, tillsätt persilja och rör runt. Den ska ha en fast konsistens. Om den är lös, tillsätt lite mer mjöl och blanda runt. Låt stå och dra 15 minuter.
3. Gör under tiden yoghurtsåsen genom att blanda alla ingredienser i en skål. Ställ såsen i kylen.
4. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt oljan.
5. Forma runda bollar av semeten med hjälp av två skedar och stek gyllenbruna.
6. Servera falafeln med bröd, sallad, tomat och såklart yoghurtsåsen.