Recept

Skriv ut

Janssons frestelse på Lindahls vis

46- 4-12 port

Ingredienser

700 g skalad potatis
200 g skivad lök
100 g skivad purjolök
2 brk ansjovisfilé inkl. spad, 250 g
1 dl grädde
2,5 dl Lindahls Turkisk Yoghurt, 250g
Rapsolja till stekning

Så här gör du

Skär ansjovis i grova bitar. Spar spadet.

Strimla potatisen och lägg den i rikligt med kallvatten. Rör om någon gång.
Ta upp potatisen efter 5 – 10 minuter, låt rinna av ordentligt och blanda med den skivade löken och purjon.

Värm lite olja i en djup teflonpanna och fräs potatisblandningen på medelvarm spisplatta. Låt inte potatisen ta färg, men fräs inte heller för lite.
Får inte allt plats i en panna, häller du den frästa potatisen i en gryta.
När allt är stekt tillsättes alla övriga ingredienser. Låt koka upp under svag värme och jämn omrörning. När potatisen är nästan mjuk hälles blandningen i en ugnsäker form.

Nu kan du grädda frestelsen direkt (200 grader, 30 minuter), eller låter du den svalna av snabbt och förvara den förberedda frestelsen i kylen till serveringstillfället.
Gräddar du från kallt tillstånd beräknas gräddningstiden till 45 minuter vid 200 grader i nedre delen av ugnen.

Anjovisinläggningar är väldig olika. Beroende på kvalitén kan det behövas mer eller mindre ansjovis.