Ingredienser
10 korianderfrön
1 stjärnanis
10 fänkålsfrön
1 dl Salakis turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
8 lammkotletter
Grillad sommarkål
1 huvud spetskål/sommarkål
1 dl olivolja
½ dl äppelcidervinäger
1 tsk akaciahonung
2 schalottenlökar
¼ färsk röd chili utan kärnor
2 msk kapris
1 knippe dill
Salt
Nymald peppar
100 g Salakis salladsost
Så här gör du
Rosta kryddorna i en torr stekpanna tills de börjar ”poppa”. Häll kryddorna i en mortel och stöt dem.
Lägg yoghurten i en skål, tillsätt hackad vitlök, kryddor och olivolja och blanda väl.
Vänd lammkotletterna i yoghurtmarinaden och låt dem marinera i minst 2–3 timmar, gärna över natten.
Grilla kotletterna på en varm grill i ca 2–3 minuter på varje sida så att de får en fin grillyta och fortfarande är saftiga i mitten.
Ta kotletterna från grillen och servera dem med den grillade sommarkålen.
Grillad sommarkål
Plocka bort ev. fula ytterblad från kålen, dela kålhuvudet på längden i 8 klyftor, skölj av dem i kallt vatten och låt det droppa av ordentligt.
Vispa ihop olivolja, vinäger och honung till en dressing. Skala schalottenlök och hacka den fint, hacka chili, kapris och dill, vänd ned det i dressingen och blanda väl.
Lägg kålen på en varm grill och grilla den i 1–2 minuter på varje sida så att den får en fin, grillad utsida och fortfarande är spröd i mitten.
Krydda med salt och peppar.
Ta av kålen från grillen, lägg den på ett fat och häll över dressingen medan kålen fortfarande är varm så att den ”suger” åt sig dressingen.
Strö salladsost på toppen och servera till de grillade lammkotletterna.