Ingredienser
20st dolmar / ca 3-4 portioner
1st vitkålshuvud, ca 20 blad
3 msk olivolja
2 stora gula lökar – hackade
1 msk hackad mynta
50 g pinjekärnor
2 mks hackad persilja
3 dl matris
Juice av 2 st citroner
5 dl vatten
1 tsk salt
½ tsk finmald svartpeppar
Vitlökssås
3 dl Turkisk Yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
Salt och vitpeppar
Så här gör du
Börja med att fylla upp en vid kastrull med vatten och koka upp med lite salt i.
Under tiden delar du på vitkålen och skär bort roten. Plocka sedan ut ca 20 st fina blad och 6-10 extra blad ifall något går sönder. När vattnet sedan kokar så lägger du i vitkålsbladen och låter dem koka i några minuter tills de mjuknar.
Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja. Lägg i den hackade löken och stek tills den börjar bli genomskinlig. Lägg sedan i ris, peppar och salt. Svetta riset med löken i ca 4 minuter under omrörning. I med 2 dl vatten och låt koka på låg värme i ca 7 minuter under omrörning. Sen har vi i juicen från 1 citron, pinjekärnor, mynta och persilja. Fortsätt koka i ca 5 minuter tills vätskan är absorberad.
Lägg ut vitkålsbladen på en skärbräda. Fyll varje blad med ca 1 ½ msk av riset på tvären och vik sedan ihop. Börja vid basen av bladet, vik över. Sedan viker du in sidorna och rullar du ihop.
Fyll upp med dolmarna i en vid panna med lock och ha sedan på resterande 3 dl vatten, citronjuicen och olivoljan. Sjud dolmarna på låg värme i ca 15 minuter med lock på.
Vitlökssås
Blanda ihop vitlök och yoghurt. Tillsätt olivolja. Krydda med salt och peppar.
Servera!
Tips! Lägg några kålblad i botten på pannan så fastnar inte dolmarna.