Recept

Skriv ut

Sötpotatissoppa med kokosmjölk

31-45 4 port

Ingredienser

Topping:
1 msk matolja
1dl pumpafrön(går även bra med solrosfrön)
1 dl sesamfrön
1 dl Lindahls Rysk Yoghurt
Soppa:
½ gul lök, tärnad
3 vitlöksklyftor, finskurna
1 citron, endast raspet
1 röd chilifrukt, t.ex. Dutch, finskuren
600 g sötpotatis, tärnad
6 dl hönsbuljong
1 burk kokosmjölk
1 dl Lindahls Rysk Yoghurt
1 msk smör
1 msk matolja
salt efter smak

Så här gör du

Rosta hastigt sesamfrön och pumpafrön i matolja i panna på hög värme tills de fått lite färg.
Häll ut fröna på hushållspapper så att det suger åt sig överflödig olja. Krydda gärna med lite salt ur kvarn.
Fräs vitlök, lök, chili och citronrasp med smör i en gryta tills blandningen får en gyllengul färg.
Tillsätt sötpotatis, rör om, och slå på buljong och kokosmjölk.
Låt sjuda tills potatisen är riktig mjuka.
Mixa soppan slät och häll tillbaka i kastrullen.
Tillsätt 1 dl rysk yoghurt, och hetta upp igen.
Smaka av med salt.

Servera soppan med en klick rysk yoghurt och strö över de rostade fröna.
Servera med ett ljust lantbröd.
Tips:
Vill du ha en mild soppa utesluter du chilifrön.
Mängden frön bestämmer styrkan i soppan.
Receptet insänt av Mats Håkansson, Malmö