Recept

Skriv ut

Rödbets- och polkabetssoppa med fetaosttopping

4 port

Ingredienser

1 medelstor gul lök, tärnad
3 vitlöksklyftor, grovhackade
1 msk smör
400 g rödbetor
400 g polkabetor
225 g blomkålsbuketter
9 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
1 dl Lindahls Grekisk Yoghurt
1 pressad apelsin, ca 1 dl saft
1 msk smör
Salt och peppar

Ostkräm:
2 dl Lindahls Turkisk/Grekisk Yoghurt
100 g Fetaost, äkta

Så här gör du

Mosa fetaosten och rör ihop med yoghurten till en slät kräm.
Smaka av med salt och peppar, sätt åt sidan.

Skala betorna och skär i mindre bitar.
Hetta upp smöret i en gryta och fräs löken och vitlöken utan att den får färg.
Tillsätt betorna, blomkålen, vattnet och buljongtärningarna.
Koka upp och låt sjuda tills betorna är riktig mjuka (20 – 30 minuter).
Kör allt i en matberedare och mixa till en slät konsistens (kör ev. i flera omgångar).
Häll tillbaka i gryta, tillsätt yoghurt och apelsinsaft och smaka av med salt och peppar.
Värm upp soppan igen till ättemperatur och servera med ostkrämen och ett gott bröd.

Tips:
Byt ut hönsbuljong mot grönsaksbuljong om du föredra en vegetarisk rätt.
Om du inte hittar polkabetor går det bra med bara vanliga rödbetor.
Använd plasthandskar, så slipper du röda fingrar.

Tävlande
Kjersti Bylin Casteryd, Uppsala