Recept

Skriv ut

Potatis- och rotfruktsgratäng

46- 6-8 port

Ingredienser

Vikter avser färdig ansade grönsaker

100 g lök
400 g potatis, fast sort
250 g morot
200 g palsternackor
150 jordärtskockor
2 vitlöksklyftor, pressade
4 tsk salt
1 tsk svartpeppar, nymalen
2 tsk timjan
3 dl Grekisk Yoghurt
2 dl matlagningsgrädde
1 dl gratängost
Rapsolja till stekning och smörjning

Så här gör du

Fräs löken med 1 msk olja till den är mjuk, den skall inte få färg.
Grovstrimla alla grönsaker. Du kan använda snabbhackens grova skiva.
Rör ihop yoghurten med grädden, vitlöken och gratängosten.
Smörj en ugnsfastform med rapsolja.
Blanda potatisen med alla grönsaker, löken, timjan och hälften av yoghurtblandningen.
Smaka av med salt och peppar.
Häll massan i formen och släta till den.
Fördela resten av yoghurtblandningen jämn över grönsakerna.
Grädda i ugn vid 175 grader i 90 – 120 minuter, beroende på formens egenskaper.
Täck över med folie vid behov.

Tips:
Passar som ensam rätt eller som tillbehör till stekta fisk-, fågel- eller kötträtter och grillade korvar.
Även bra som grilltillbehör.