Recept

Skriv ut

Yoghurtkaka med frukt

46- 4 port

Ingredienser

1 rund tårtform, 21 cm, med löstagbar botten

Botten:
100 g smör, rumstempererat
80 g socker, 0,8 dl
1 ägg
200 g mjöl, 3,3 dl
2 tsk bakpulver
2 msk mannagryn

Fyllning:
500 g Lindahls Turkisk Yoghurt, 5 dl
100 g socker, 1 dl
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
3 msk russin
2 msk mandel, skalad, grovriven
150 g frukt, t.ex. ananas, torkade aprikoser

Garnering:
1 lit. färska jordgubbar

Så här gör du

Botten:
Vispa med elvisp smör och socker pösigt. Tilsätt ett ägg under fortsatt vispning. Sikta mjöl och bakpulver ihop.
Rör ner mjöl och socker i smörblandningen. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper eller matfilm så att den täcker tårtformens botten.
Lägg degen i tårtformen. Tryck ev. ut degen så att den täcker hela botten.
Strö mannagryn jämnt över hela tårtbotten.

Fyllning:
Använder du konserverad frukt skall den vara väl avrunnen. Grovtärna frukten. Blanda yoghurt med alla övriga ingredienser till fyllningen. Häll fyllningen försiktig på mannagrynen.

Grädda kakan i mitten av ugnen vid 175 grader i 50 – 60 minuter. Kontrollera i tårtans mitt att den är färdiggräddad. Låt svalna.

Tips:
Servera med vaniljgrädde eller aplelsincreme (se receptbanken).
Marinera gärna russin med lite brun rom.

Receptidén insänt av Ursula Rauhut, Dals Långed