Ingredienser
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
2,5 dl Lindahls Grekisk Yoghurt
1+1 ägg
1,5 dl socker
2 tsk kardemumma
1/2 tsk salt
17 dl vetemjöl (1,1 kg)
300 g mandelmassa
8-9 l vispgrädde
Fyllning:
Mandelmassa blandat med grädde.
Garnera med grädde och florsocker
Så här gör du
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk, yoghurt och kardemumma. Värm till 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Häll över mjölk-blandningen och rör runt tills jästen löst sig.
Tillsätt mjölet under knådning, tillsätt det långsamt så degen inte blir torr. Blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda nu degen i ungefär 15 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Rulla till bullar och sätt på en plåt med bakplåtspapper eller smord plåt.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt
svalna på galler.
När bullarna svalnat helt: Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen
något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och
några matskedar grädde. Rör eller vispa massan slät.
Klicka ut mandelfyllningen i alla bullarna.
Vispa grädden, eventuellt tillsammans med sockret. Grädden ska vara så tjock
att den går att spritsa men inte så tjock att den börjar gryna sig.
Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på
varje semla. Går också bra med en sked att bara lägga på grädden.
Lägg på locket och pudra semlan rikligt med florsocker innan servering.