Ingredienser
Risgrynsgröt:
1 dl grötris (rundkornigt)
4 dl mjölk
½ dl socker
1liten bit hel kanel
1 krm salt
Ris à la Malta:
1,5 dl Rysk Yoghurt
1 msk koncentrerad apelsinjuice
1 dl vispgrädde
1 droppe bittermandelarom(kan uteslutas)
Apelsin eller mandariner till garnering
Så här gör du
Koka risgrynsgröt av ingredienserna enligt ovan.
Sänk värmen när mjölken har kokat upp. Det räcker om gröten knappt sjuder.
Rör om ofta så att gröten inte bränns vid. Koktiden är ca 30 minuter.
Gröten skall vara relativ lös. Känns den för fast kan den späs med lite vatten.
Kyl ner riset snabbt när det är färdigkokt.
Vispa grädden.
Rör ihop yoghurt med apelsinjuice och bittermandelarom.
Blanda det kalla riset med yoghurten och tillsätt slutligen den vispade grädden.
Riset kan stå någon dag i kylen om det täcks över med plastfilm.
Strax före servering garneras rätten med klyftor eller skivor av skalad apelsin eller mandarin.