Ingredienser
Deg:
3 ½ dl Lindahls Turkisk Yoghurt,350 g
125 gsmör, rumstempererat
½ tsk salt
5 – 5 ½ dl vetemjöl
½ påse torrjäst eller jäsblandning
Fyllning:
1 dl grötris
1 ½ dl vatten
1 ½ dl mjölk
1 lök, fintärnad
250 g nötfärs
2 ägg, hårdkokta, grovhackade
smör eller margarin till stekning
1 krm vitpeppar
1 tsk salt
1 ägg för pensling
Så här gör du
Koka upp vattnet, tillsätt riset och låt sjuda på svag värme till vattnet har nästan sugits upp.
Häll i mjölken, låt koka upp och låt sjuda strax under koktemperatur till riset känns riktigt mjukt.
Låt svalna
Blanda jästpulver, salt och mjöl.
Tillsätt yoghurt och smör och arbeta till en smidig, inte för fast, konsistens.
Låt vila i kylskåpet.
Stek köttfärsen och löken i en panna med lite smör eller margarin.
Låt svalna.
Blanda risgrynsgröten, köttfärsen, löken och äggen.
Smaka av med vitpeppar och salt. Kavla ut degen på lätt mjölat bakplåtspapper till samma storlek som bakplåten. Markera mitten av degplattans längd.
Lägg fyllningen i mitten av den ena halvan. Pensla degen runt fyllningen med lite vatten.
Vik den tomma deghalvan över fyllningen, lämna en liten tom rand runt hela fyllningen.
Tryck ihop båda degplattorna med tummen så att du får en c:a1 cmbred rand kring hela pirogen.
Nagga randen med gaffel och pensla hela pirogen med det uppvispade ägget.
Grädda i 200 grader i 30-40 minuter tills pirogen har fått en vacker brun färg.
Tips: Använd smördegsplattor istället för jästdeg. Ställ pajen i kylen i en timme före gräddningen om du använder smördeg.
Receptet insänt av Milla Pihlajaviita, Kiviniemi, Finland