Recept

Skriv ut

Ostkaka efter östeuropeiskt recept

46- 16-20 port

Ingredienser

Kakbotten:
3 dl osaltat ströbröd
¾ dl strösocker
1 dl flytande margarin

Ostsmet:
1 kg Lindahls Grekisk Yoghurt
1 pkt vaniljevisp
4 ägg
3 dl strösocker
1 citron
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk majsstärkelse

Så här gör du

Smörj formen med margarin.
Blanda strösocker och ströbröd och rör ihop med margarinet i en varm kastrull.
Tryck ut röran i en form med löstagbar botten, 26 cm i diameter.
Formen placeras i en pajform av glas, för att förhindra läckage.
Ställ in i ugnen 10 min. 175 grader.
Vispa vaniljvispen fast och fluffig.
Tvätta och riv citronskalet fint. Pressa sedan citronen.
Vispa ägg och socker poröst i en stor skål.
Vispa samman ägg, citronsaft, bakpulver, majsstärkelse och vaniljsocker.
Rör nu försiktigt med en gummiskrapa ner vaniljvisp och yoghurt.
Häll försiktigt alltsammans i formen.
Strö det rivna citronskalet över kakan.
Ställ formen på galler, lågt i ugnen. Grädda vid 150 grader i ca 80 minuter.
Täck vid behov med folie när kakan är gyllenbrun.
Baka kakan minst en dag i förväg så att den är helt avsvalnad.

Serveringstips: Passar till frukt eller bär.