Ingredienser
Glass:
2 dl Lindahls Grekisk Yoghurt
100 g nyponpuré
1½ dl florsocker, 75 g
2 tsk citronsaft
1 blad gelantin
1 msk glykos om det finns
Äppelterrin:
400 g äpplen
½ dl vatten
2 dl socker
2 msk kanel, malen
2 msk sirap, alt. glykos
Så här gör du
Glass:
Lägg gelantinen blött i lite vatten.
Koka upp grädden. Ta bort från spisen. Krama ur gelantinen och lägg den i grädden. Rör tills gelantinen har smält. Tillsätt alla övriga ingredienser och blanda väl. Låt kallna.
Fyll i en skål och ställ i frysen. Rör om minst var 30:e minut för att få en slät konsistens. Täck över med lock eller matfilm när glassen är frusen.
Äppelterrin:
Dela äpplen i 4 delar. Ta bort kärnhuset. Tunnskiva äppelkvartarna.
Blanda vatten, socker och sirap/glykos och koka tills massan börjar bli ljusbrun. Tillsätt kanel. Häll karamellmassan i en ugnsfast form.
Lägg äpplarna på karamellmassan. Baka i ugn i 30 minuter vid 150 grader.
Låt svalna. Täck med matfilm och lägg på en skål eller tallrik och förvara under lätt press i minst tio timmar.
Servering:
Ta fram glassen och låt den tempereras i kylen i 30 minuter.
Servera glass och äppelterrin var för sig.
Tips:
Det går at använda elvisp vid infrysningen. Ha visparmarna kvar i skålen frysen och koppla ihop elvispen varje gång du skall röra om.
Äppelterrinen och glassen går att förbereda flera dagar i förväg.
Du kan även värma terrinen i mikron före serveringen.