Recept

Skriv ut

Lantbröd

46- 1 st port

Ingredienser

5 dl Lindahls Grekisk Yoghurt
50 g jäst
½ dl sirap, 60 g
2 msk olja
6 dl matbrödsmjöl 4 sädesslagen, 360 g
5 dl vetemjöl, 300 g
1 tsk salt

Så här gör du

Lägg undan hälften av mjölet till utbakning.
Värm yoghurt och sirapen till 40 grader (i mikron).
Smula jästen och blanda med yoghurt tills jästen är helt upplöst.
Tillsätt alla övriga ingredienser efter hand och arbeta till en smidig deg. Det tar 5 – 10 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbla volymen under ca 30 minuter.
Ta upp degen på ett bakbord och knåda in resten av mjölet.
Forma till en limpa och lägg på en bakplåt med plåtpapper.
Nagga eller snitta rejält, täck med bakduken och låt jäsa ytterligare ca 20 minuter.
Grädda brödet i nedre delen av ugnen först vid 200 grader i 20 minuter och fortsätt sedan ytterligare 20 minuter vid 150 grader.
Låt limpan svalna på galler under bakduken.

Tips:
Krydda brödet med brödkryddor, kummin, soltorkade tomater, fänkål.
Jästiden är beroende på temperaturen du har i lokalen. Gräddningstiden kan variera något mellan olika ugnstyper.

Receptet insänt av Hanna Holstein, Lund