Recept

Skriv ut

Köttgryta med ölkorv

4-6 port

Ingredienser

Gryta:
1 kg högrev
2 msk tomatpuré
½ chili (spansk peppar), fintärnad
2 dl rödvin
3 dl krossade tomater
1½ msk socker
1 krm torkad rosmarin
1 lagerblad
10 grönpepparkorn, krossade
1 msk kalvfond
Salt och peppar
Olja till stekning
Ev. 1 tsk maizena

Garnityr:
2 dl Lindahls Turkisk Yoghurt
50 – 100 g ölkorv (Caramaba) i tjocka skivor
5 vitlöksklyftor, pressade
½ citron, endast rivet skal
1 stor röd paprika i bitar eller strimlor
1 zucchini i halvmånar
1 silverlök i skivor
1 dl svarta oliver i halvor

Så här gör du

Skär köttet i mindre grytbitar. Hetta upp en stekpanna med lite olja och bryn köttet. Tillsätt tomatpuré och chili, fortsätt fräsa några minuter.
Lägg allt i en gryta och tillsätt alla övriga ingredienser till grytan. Fyll på vatten så att köttet täcks.
Koka upp, salta och peppra efter egen smak och låt sjuda i 2 – 3 timmar beroende på köttes kvalité. Det skall vara riktigt mört.
Föredrar du en lite simmigare sås, rör du ut maizena med lite vatten och rör ner redningen i grytan.
Fräs alla grönsaker till garnityren med lite olja. Lägg dem i grytan tillsammans med det rivna citronskalet och vitlöken i grytan och koka upp igen.
Rör i yoghurten, värm igen, men låt inte koka.
Servera med ris och ett gott bröd.

Tips:
Grytan kan lagas i förväg. Dock bör citronskalen tillsättas en kort tid före servering, eftersom deras arom försvinner snabbt.

Receptet insänt av Rebecca Törmä, Uppsala