Recept

Skriv ut

Katarinas Äppelpaj

46- 4 port

Ingredienser

1 pajform, ca 24 cm diameter

Pajdeg:
3 dl vetemjöl, 180 g
½ dl havrekli, 25 g
2 msk råsocker, 20 g
125 g mjukt smör

Fyllning 1:
3 äpplen, tärnade, 400 g
2 msk smör, 30 g
1 dl råsocker, 80 g
1 krm salt
½ dl konc svartvinbärsjuice, 60 g
1 tsk maizena, 8 g

Fyllning 2:
2 stora ägg
1 dl socker, 90 g
1 dl mandel, finhackad, 60 g
2 dl Lindahls Grekisk Yoghurt, 200 g

Produkter i detta recept

Grekisk yoghurt

Så här gör du

Pajskal:
Blanda vetemjöl, havrekli och socker.
Klicka smöret i mjölet och arbeta snabbt ihop.
Ta av lite deg (ca 60 g) och täck över för senare användning.
Tryck ut resten av degen i en smörad pajform och låt vila i kylen i 30 minuter.
Förgrädda pajskalet i 12 – 15 minuter vid 200 grader, låt svalna.
Rulla ut den undanlagda pajdegen till en tunn rulle.
Tryck degrullen mot pajformens kant så att hela formens kant täcks.

Fyllning 1:
Smält smöret, saltet och sockret i en panna och bryn försiktigt.
Tillsätt svartvinbärsjuicen.
Låt stå och puttra tills det blivit segt (karamelliserat).
Häll i äpplena och rör om försiktigt.
Ta från värmen och låt äpplena kallna i karamellblandningen.
Låt äpplena rinna av i en sil, men spar spadet.

Fyllning 2:
Vispa äggen med sockret till fast skum.
Blanda varsamt yoghurten och mandeln i äggmassan.

Fyll pajskalet med äppelblandningen.
Sikta maizena jämnt över äpplena.
Häll yoghurtkrämen över så att den täcker äpplena.
Grädda pajen vid 200 grader i 30-35 minuter tills den fått fin färg.

Tips:
Servera med lättvispad grädde som rörs ihop med det sparade spadet.
Byt ut vinbärsjuicen mot brun rom eller cognac.
Fyllning 1 blir ännu bättre om den får stå i kylen under natten.

Receptet insänt av
Annika Bremer, Stockholm

Cookie Settings