Recept

Skriv ut

Inbakad fläskfilégryta

46- 4 port

Ingredienser

Grytan
800 g fläskfilé
2 st. lök, tärnade
1 st. vitlöksklyfta, finskuren
2 st. morötter, 300 g
1 st. palsternacka 200 g
5 st. potatisar, 400 g
2 msk rapsolja
5 dl vatten
½ buljongtärning
1 msk mjöl
1 stor ättiksgurka, 150 g
1 tsk pepparmix
salt (eller efter smak)
5 dl Lindahls Turkisk Yoghurt
Deg för brödet:
3 dl mjölk eller vatten
½ pkt. jäst (25 g)
1 tsk salt
½ dl olja
7 dl vetemjöl

Produkter i detta recept

Turkisk yoghurt

Så här gör du

Skär fläskfilén i ½ cm tjocka skivor.
Skär grönsaker och potatis i rejäla tärningar.
Hetta upp oljan i en järngryta och fräs köttet, grönsaker, potatis och vitlök en stund.
Tillsätt vatten och buljongtärning, låt koka upp.
Sätt grytan i ugn på 150 grader i c:a 1 timme, tills köttet och potatisar känns mjuka.
Täck eventuellt med grytlock eller aluminiumfolie.
Vispa yoghurt och mjöl ihop och rör i grytan.
Värm till c:a 95 grader och ta grytan ur ugnen
Ljumma mjölken (vatten) och lös upp jästen.
Arbeta ihop alla ingredienser till en smidig deg (anpassa mjölmängden)
Låt degen vila 20 minuter. Platta ut degen till grytans diameter.
Lägg degen på grytkanten och tryck fast försiktigt.
Grädda i ugnen vid 220 grader i 10 – 15 minuter till brödet är gyllenbrun.

Tips:
Med deglocket får du ett härligt bröd till denna gryta.
Fräs med 1 msk tomatpuré för fylligare smak.
Krydda gryta med paprika, chili eller färska örter.
Variera med andra kokfasta grönsaker

Cookie Settings