Recept

Skriv ut

Helstekt kyckling med vitlöksdoftande potatismos

46- 4 port

Ingredienser

1 hel kyckling, ca 1100 g
1 citron, rasp och saft
1 gul lök, skalad i grova klyftor
4 st vitlöksklyftor
2 lagerblad

Glace:
1 vitlöksklyfta
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1½ dl olivolja
3 msk flytande honung
1 tsk chilipulver
1 msk sweet chilisås
svartpeppar
Salt

Potatismos:
800 g potatis, mjölig
3 dl Lindahls Turkisk Yoghurt
1½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 påse senapsfrön, gul 25 g
Salt
Peppar

Produkter i detta recept

Turkisk yoghurt

Så här gör du

Klyfta löken, grovhacka 4 av vitlöksklyftorna, smula lagerbladen lätt.
Dela den rivna (skalet) och ursaftade citronen i mindre bitar.
Blanda allt med rivet citronskal och salt, fyll kycklingen med blandningen.

Krossa senapsfröna i en mortel eller mixa dem med ½ dl av olivoljan med en stavmixer.
Pressa vitlöksklyftan och rör ihop med alla övriga ingredienserna till glazen till en slät sås.
Pensla på lite av glazen runtom kycklingen.
Lägg kycklingen på ena sidan och stek den vid 175 grader i 20 minuter.
Vänd kycklingen, pensla på mera glaze och fortsätt steka på samma sätt,
Vänd kycklingen på rygg, pensla med glaze och stek färdigt.
Spar resten av glazen och servera som tillbehör.
Kycklingen är färdig när det kommer klar köttsaft om du sticker i kycklinglåren.

Koka potatisarna riktig mjuka.
Blanda yoghurt och olivolja och värm blandningen i mikron.
Häll av kokvattnet och pressa potatisen.
Rör ner yoghurtblandningen i moset och smaka av med senapsfrön, salt och peppar.

Tips:
Koka senapsfröna en kort stund, så blir dem mjukare.
Linda matfilm runt mixerstaven över behållaren så att senapsfröna inte skvätter.
Du kan minska eller utesluta senapsfröna helt om du inte gillar smaken.

Spara gärna kycklingskrovet med fyllningen och koka en god buljong som kan användas till rödvinssås eller att koka ris på.

Receptet insänt av
Viktor Lind, Kivik

Cookie Settings