Recept

Skriv ut

Frusen yoghurtkaka med äppelsalsa

46- 4 port

Ingredienser

Botten:
100 g smör, smält
5 skivor Leksandsknäcke, trekanter, c:a75 g
1 dl havregryn,50 g
1/2 dl strösocker,45 g
1 tsk malen kanel

Fyllning:
3 dl vispgrädde
5 äggulor
200 gflorsocker
3 dl Lindahls Turkisk Yoghurt
1 1/2 dl lättsockrat äppelmos,200 g

Äppelsalsa:
2 äpplen, fint tärnade,400 g
1 citron, pressad saft
1/2 dl florsocker, 30g
1 vaniljstång, urskrapad
10 myntablad, strimlade

Så här gör du

Botten:
Krossa knäckebrödet i en matberedare.
Blanda krosset med havregrynen och det smälta smöret.
Rör i socker och kanel.
Klä in en rund bakform med löstagbar botten i smörpapper, fördela smeten på den och platta till.
Grädda i175°Ci 10 min. Låt svalna.

Fyllning:
Vispa grädden och ställ kallt.
Vispa äggulor och florsocker luftigt.
Tillsätt yoghurt och äppelmos.
Vänd försiktigt ner grädden i blandningen.
Fördela smeten i formen, täck med plastfilm och ställ i frysen.
Låt stå i minst 8 timmar.

Äppelsalsa:
Blanda alla ingredienser
Låt mogna i kylen minst 1 timme.

Ställ kakan i kylen c:a en timme före servering.
Dela i 12 bitar eller efter eget önskemål.
Servera äppelsalsan på sidan om.

Tips:
Du kan höja smaken om du tillsätter 4 cl cognac i både fyllningen och salsan.
Du får ännu godare resultat o du byter turkisk yoghurt mot Lindahls Rysk Yoghurt

Receptet insänt av
Majvi Engqvist, Ljungbyhed