Recept

Skriv ut

Citronyoghurttårta

46- 4 port

Ingredienser

1 tårta, ca 22 cm

Botten:
2 ägg
1,5 dl socker, 140g
1,5 dl mjöl, 90 g
1 tsk bakpulver, 5 g
Smör till formen

Topping (maräng):
3 äggvitor (spar gulor)
1 dl socker, 90 g
40 g mandelspån
Rivet skal från ½ citron

Fyllning:
7 dl Turkisk Yoghurt
7 blad gelatin
1 dl vispgrädde
3 äggulor (spar vitor)
1 dl socker, 90g
2 tsk vaniljsocker
½ citron, rivet skal och saft
2 dl lemon curd

Garnering:
50 g rostade mandelspån

Så här gör du

Botten:
Vispa ägg och socker poröst med elvisp. Sikta mjöl och bakpulver och blanda försiktigt med äggsmeten. Fyll smeten i en välsmord form med löstagbar botten.
Topping: Vispa äggvitor med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret och citronrasp.
Botten + toppen:
Bred marängen ovanpå smeten i formen. Bred mandelspån på.
Grädda i nedre delen av ugnen 15 min vid 175 grader. Sänk temperaturen och grädda ytterligare 20 min vid 150 grader.
Låt kallna. Ta botten ur formen (skär ev. loss kanten med en smal kniv).
Dela botten i mitten och lägg den nedre delen på ett tårtfat.
Stryk ett tunt lager av lemon curd på toppen av den nedre delen.
Diska formen.

Fyllning:
Lägg gelatinen i kallt vatten.
Vispa grädden till skum.
Vispa äggulorna med sockret poröst.
Tillsätt citronsaft och -skal och resten av lemon curden.
Värm yoghurten lätt i mikro (30 grader).
Krama ur gelatinen och smält den vid låg effekt i mikron.
Blanda gelatin först med yoghurt och sedan med äggsmeten.
Rör försiktigt ihop denna smet med grädden.

Lägg tårtringen utan botten runt tårtbotten på tårtfatet.
Fördela fyllningen jämn på botten i formen.
Lägg på den övre delen av tårtbotten med marängsidan uppåt.
Täck över med matfilm och kyl ner i minst 6 timmar.

Ta bort tårtringen (använd ev. en smal kniv).
Garnera sidorna med rostade mandelspån.

Tips:
Byt ut lemon curd mot en god sylt.
Använd kokos i stället för mandel om du är nötallergiker.

Receptet insänt av Daniel Blomqvist, Västerås