Recept

Skriv ut

Chokladtryffeltårta

31-45 4 port

Ingredienser

1 rund tårtform med löstagbar botten

Botten:
80 g havregryn
20 g hasselnötter, grovhackade
80 g mjöl
80 g smör, rumstempererat
50 g socker
4 ägg

Fyllning:
300 g choklad, minst 70% kakao
50 g smör
2 dl grädde
2 dl Lindahls Grekisk Yoghurt
0,8 dl konc. apelsinjuice (6 msk)
2 msk florsocker

Så här gör du

Rosta havregryn och nötter lätt i en teflonpanna och låt svalna.
Vispa ägg och socker till skum (10 min med elvisp).
Blanda havregryn och mjöl. Klicka smöret i blandningen.
Rör allt ihop med äggvispet till en jämn smet.
Smöra tårtformens botten och fyll smeten i tårtformen.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter vid 170 grader.

Smält choklad och smör i mikron i en 2-litersform.
Koka upp grädden.
Blanda grädden med yoghurt, apelsinjuice och florsocker.
Häll gräddblaningen på chokladen och rör till en slät smet.
Häll tryffeln (smeten) på tårtbotten som skall vara kvar i formen.
Ställ kallt i minst 4 timmar.

Ta bort formens botten och skär loss tårtan från formen med en smal grönsakskniv.
Dela tårtan i 16 bitar , täck över med matfilm och sätt kall igen. Den håller sig flera dagar i kylen. Ta tårtan ur kylen 1 timme före servering.

Tips:
Klä formens botten med aluminiumfolie. Ta bort folien innan den skall delas.
Använd 100 g Lantmännens Müssli Start Premium i stället för havregyn och hasselnötter. Då behövs inte rostningen.