Recept

Skriv ut

Amerikanska pannkakor med yoghurtglass smaksatt med hasselnötskrokant och lönnsirap

4 port

Ingredienser

1 liter turkisk yoghurt
150 g hasselnötter
1 + 1 dl strösocker
1 ½ dl lönnsirap
1 krm salt
20 g smör
1 stort ägg
1 ½ dl yoghurt
110 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
salt, strösocker och smör att steka i

Till servering
lönnsirap och rostade hasselnötter

Så här gör du

Rosta hasselnötterna på medelhög temperatur i en stekpanna ca 2 minuter. Häll på 1 dl socker och stek tills sockret är karamelliserat (ca 3 minuter då det blivit lätt brunt). Häll upp på ett bakplåtspapper och låt svalna. Lägg hasselnötskaramellen i en mixer och mixa tills det är finhackat.
Blanda yoghurten med 1 dl strösocker och lönnsirapen. Frys i en glassmaskin. Rör ner hasselnötskaramellen innan glassmeten tas ur glassmaskinen.
Om du inte har glassmaskin går det bra att lägga den blandade yoghurten i en plastbunke. Ställ sedan bunken i frysen och rör runt i glassen en gång i halvtimmen tills den är frusen.
Smält smöret och låt det svalna något.
Vispa ägget och blanda ner yoghurten. Blanda vetemjöl och bakpulver och vispa ner i ägg- och mjölkblandningen. Smaka av smeten med en liten nypa salt och en rejäl nypa strösocker. Värm en stekpanna till medelhög temperatur. Stek små plättar till fin färg i smör.
Servera de nystekta pannkakorna med glassen, rostade hasselnötter, lönnsirap och toppa gärna med lite färska bär.