Ingredienser
1 dl Lindahls Grekisk Yoghurt
150 g morötter (2 små), skalade, finrivna
4 dl vatten, 50 grader varmt
2 msk honung, flytande
1 msk havssalt
1 msk olivolja
1 pkt torrjäst (12 g)
5-6 dl fullkornsdinkel (ca 350 g)
6 dl vetemjöl special (ca 350 g)
Så här gör du
Blanda vatten, morötter, yoghurt, honung och olja i en degbunke. Använd helst en köksmaskin.
Blanda dinkelmjölet och jästen. Rör ner det i vätskeblandningen. Blanda sedan vetemjölet i degen lite i taget och arbeta till en smidig deg under minst tio minuter tills degen släpper från kanten. Pudra över lite mjöl, täck med en bakduk och låt jäsa på varmt ställe (helst 37 grader) till degens dubbla storlek (ca 30 minuter).
Strö lite mjöl på bakbänken, ta upp degen och dela den i 20 jämnstora bitar.
Rulla bitarna till släta, runda bullar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, täck över dem med en bakduk och låt jäsa i 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med vatten och grädda dem i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
Tips:
Hittar du inte fullkornsdinkel i din butik, kan du använda vetemjöl special med fullkorn i stället.