Recept

Skriv ut

Ungersk köttfärspaj

46- 1 pajform port

Ingredienser

1 pajform på ca 24 cm diameter, alt. långpanna, ca 20×30 cm

Deg:
125 g margarin
3½ dl vetemjöl
3 msk Lindahls Grekisk Yoghurt
1 krm salt

Fyllning:
400g (långpanna 600g) nötfärs
1 stor gul lök fintärnad
2 stora vitlöksklyftor, pressade
1 röd paprika, finstrimlad
1 pkt bacon, 90 g(långpanna 125g), strimlad
2 msk smör
2 krm kummin
2 msk kalvfond
1 dl ajvar relish
1,5 (långpanna 2) dl Lindahls Grekisk Yoghurt
2 (långpanna 3) ägg
100g (långpanna 150g) riven god ost

Så här gör du

Blanda mjöl och smör till en smulig massa, rör ned yoghurt till en smidig deg.
Kavla ut eller tryck ut ¾ av degen i en pajform. Pricka botten med en gaffel och kyl gärna ner före gräddningen.
Grädda i tio minuter i 200 grader. Låt svalna något.
Rulla ut resten av degen till en lång rulle.
Fukta kanten av botten lite lätt och pressa degrullen längs pajformen så att du får en snygg kant.

Börja med att fräsa färs och strimlat bacon i smöret tills det blir brynt.
Blanda ner lök, vitlök och paprika. Fräs i fem minuter.
Häll i fond och kummin, smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen.
Rör ihop ägg med ajvar relish och yoghurt och rör ned äggblandningen i färsen.
Häll fyllningen i pajskalet, strö över osten.
Grädda i 175 grader i 30-40 minuter, tills äggstanningen blivit fast och pajen fått fin färg.

Tips: Servera med en fräsch sallad och en klick turkisk yoghurt smaksatt med lite vitlök.

Recept insänt av Sara Marteus, Motala