Recept

Skriv ut

Tzatzikibröd

46- 2 st port

Ingredienser

5 dl Grekisk Yoghurt
50 g jäst
1,5 tsk salt
1 tsk socker
1 krm nymalen svartpeppar
1 riven gurka
3 vitlöksklyftor, pressade
13 dl vetemjöl
½ dl olivolja

Så här gör du

Värm yoghurt fingervarmt.
Smula jästen i en bunke, tillsätt yoghurt och rör tills jästen är upplöst. Rör ner salt, socker, svatpeppar, olja, gurka och vitlök.
Tillsätt lite mjöl i taget (spara 1 dl) och arbeta till en blank och smidig deg.
Strö resten av mjölet över degen, täck med en bakduk och låt jäsa till dubbel volym i ca 45 minuter på ett varmt ställe.
Arbeta genom degen igen, forma till 2 limpor och låt jäsa igen i 10 till 20 minuter, beroende på värmen.
Grädda ca 40 minuter vid 175 grader.

Tips:
Använder du en bakform förlängs gräddningstiden med 5 till 10 minuter, beroende på formen.
Eventuellt sänks temperaturen efter halva tiden till 150 grader, beroende på ugnsfunktionen.