Recept

Skriv ut

Snabb blomkålsgratäng med frasigt bröd

31-45 4 port

Ingredienser

1 blomkålshuvud

2 msk olivolja

5 ägg

2 dl Salakis grekisk yoghurt

1 dl grädde

40 g Galbani parmesan

100 g Salakis salladsost

1 ekologisk citron

Lite muskotnöt

Salt

Nymald peppar

1 knippe dragon

4 skivor dagsgammalt bröd

Så här gör du

Dela blomkålen i små buketter, ca 3 x 3 cm. Allt kan användas (även stocken), skölj blomkålen i kallt vatten och låt det rinna av ordentligt.

Smörj en ugnsfast form med lite olivolja och lägg blomkålen i formen.

Blanda ihop ägg, yoghurt, grädde, hälften av parmesanosten, salladsost och rivet citronskal, lite riven muskotnöt, salt och peppar till en äggstanning.

Hacka dragon och blanda ned hälften i äggstanningen.

Skär brödet i grova tärningar och strö dem över blomkålen, häll på äggstanningen och blanda runt ordentligt så att bröd och blomkål täcks av äggstanningen.

Strö över resten av parmesanosten och droppa över olivolja.

Ställ in formen i ugnen i 200 grader och grädda i 15–20 minuter tills äggstanningen har stannat och blomkål och bröd har blivit gyllenbrunt och frasigt.

Ta ut blomkålsgratängen ur ugnen och strö över generöst med hackad dragon.

Gratängen kan även göras med jordärtskocka, broccoli, spetskål eller savojkål.