Recept

Skriv ut

Rabarberkompott och vaniljmousse

31-45 4-6 port

Ingredienser

Rarbarberkompott:
500 g rarbarber
1 dl vatten, 2 dl socker
1 tsk malen kanel

Vaniljmousse:
2 dl Grekisk Yoghurt
2 gelatinblad
2 äggulor
½ dl socker
1 vaniljstång
1 dl grädde, vispad

Så här gör du

Rarbarberkompott:
Dra bort skinnet på rabarbern och skär den i 1 cm breda bitar.
Blanda kanel och socker. Tillsätt vatten och koka sockerlagen i 5 min.
Tillsätt rabarbern, koka upp och låt sjuda i 5 min tills rabarbern känns mjuk.
Skumma och låt kallna.

Mousse:
Lägg gelatinen i kallt vatten i 10 min.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna.
Vispa äggulorna, vaniljfröna och sockret till hårt skum.
Värm yoghurten till kroppstem­peratur.
Ta upp gelatinen, krama ur den lätt och smält den med 1 msk vatten i micron.
Rör ner gelatinen i yoghurten, blanda sedan försiktigt med äggmassan och sist med den vispade grädden.
Ställ moussen kallt i minst 4 timmar.
Forma moussen med en i hett vatten doppad sked.
Serveras i höga glas eller djupa tallrikar med kompotten runt moussen.