Recept

Skriv ut

Dolmadakia på vitkål med vitlökssås

46- 4 port

Ingredienser

20st dolmar / ca 3-4 portioner

1st vitkålshuvud, ca 20 blad

3 msk olivolja

2 stora gula lökar – hackade

1 msk hackad mynta

50 g pinjekärnor

2 mks hackad persilja

3 dl matris

Juice av 2 st citroner

5 dl vatten

1 tsk salt

½ tsk finmald svartpeppar

 

Vitlökssås

3 dl Turkisk Yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
Salt och vitpeppar

Produkter i detta recept

Turkisk yoghurt

Så här gör du

Börja med att fylla upp en vid kastrull med vatten och koka upp med lite salt i.

Under tiden delar du på vitkålen och skär bort roten. Plocka sedan ut ca 20 st fina blad och 6-10 extra blad ifall något går sönder. När vattnet sedan kokar så lägger du i vitkålsbladen och låter dem koka i några minuter tills de mjuknar.

Hetta upp en stekpanna med 1 msk olivolja. Lägg i den hackade löken och stek tills den börjar bli genomskinlig. Lägg sedan i ris, peppar och salt. Svetta riset med löken i ca 4 minuter under omrörning. I med 2 dl vatten och låt koka på låg värme i ca 7 minuter under omrörning. Sen har vi i juicen från 1 citron, pinjekärnor, mynta och persilja. Fortsätt koka i ca 5 minuter tills vätskan är absorberad.

Lägg ut vitkålsbladen på en skärbräda. Fyll varje blad med ca 1 ½ msk av riset på tvären och vik sedan ihop. Börja vid basen av bladet, vik över. Sedan viker du in sidorna och rullar du ihop.

Fyll upp med dolmarna i en vid panna med lock och ha sedan på resterande 3 dl vatten, citronjuicen och olivoljan. Sjud dolmarna på låg värme i ca 15 minuter med lock på.

Vitlökssås
Blanda ihop vitlök och yoghurt. Tillsätt olivolja. Krydda med salt och peppar.

Servera!

Tips! Lägg några kålblad i botten på pannan så fastnar inte dolmarna.