Grilla med Sveriges mästerkock Amir Kheirmand. Här hittar du receptfilmerna.

Marockansk smoothie med Grekisk yoghurt

4 dl Grekisk yoghurt
4 passionsfrukter, urgröpta
2 dl apelsinjuice
1 citron, saft och rivet skal
2 bananer
2 msk flytande honung
12 isbitar
Citronmeliss till garnering

Kör alla ingredienser i mixer till en mjuk och len konsistens.
Häll upp i seltersglas och garnera med citronmeliss.
Serveras omedelbart.

Soltorkad tomatröra med salladslök och pinjenötter

2 dl Grekisk Yoghurt
60 g soltorkade tomater
1 salladslök
50 g rostade pinjenötter
salt

Finhacka de soltorkade tomaterna och finstrimla salladslöken. Blanda
samtliga ingredienser och smaka av med salt.
Den här såsen är god att servera nygjord men hinner bli ännu fylligare
i smaken om den får stå och dra någon timme. Smaksätt den gärna med någon ört om
ni vill variera den lite grann.
Denna smakrika röra är god till allt typ av grillad och stekt mat.
Grilla gärna entrecote, lammkotletter eller lax och servera med röran, lite
olivolja, riven parmesanost och bakad potatis.

Fetaostkräm

3 dl Grekisk Yoghurt
200 g äkta fetaost
1 nypa färsk timjan
1 nypa färsk ruccola
1-2 msk olivolja
Nymald svartpeppar
Ev. några korn salt

Mixa 1 dl yoghurt med fetaost, timjan och ruccola lite lätt i en matberedare. Fyll över i en skål och blanda med resten av yoghurten. Smaka av med peppar, olivolja och ev. salt.

Passar till grillat kött, rökt skinka, kall kassler eller som grönsaksdipp.

Yoghurtsås med chili, torkade aprikoser och koriander

2 dl Grekisk Yoghurt
50 g torkade aprikoser
1 chili (välj styrka på chilin efter önskad chilihetta)
½ lime
1 msk finhackad koriander
salt

Finhacka aprikoserna. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Finriv det
yttersta skalet av limen och blanda ihop samtliga ingredienser. Smaka av med
salt.
En krämig och lätt sötsyrlig sås som passar utmärkt till all
grillad eller stekt mat. Grilla eller ugnsbaka massor av
primörer eller rotfrukter och servera med yoghurtsåsen.
Receptet skapat av Mattias Larsson, Lindahls yoghurtkock

“Dönerkebab” med vitsås

Pitabröd
Valfria grönsaker, t ex tomat, feferoni och sallad
Kebab
500 gram blandfärs gärna med hälften lammfärs
2 tsk spiskummin, malen
3 tsk koriander, malen
½ msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad
1 nypa torkad timjan
2 msk olivolja
salt & svartpeppar
Vitsås
2 dl Turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor, pressade
salt & svartpeppar

1. Blanda ihop yoghurt med vitlök och majonnäs, salta och peppra och ställ i kylen 15 minuter.

2. Stek färsen i olivoljan på hög värme 5-6 minuter så att köttet får ordentligt med färg. Lägg i resterande ingredienser och stek ett par minuter till.

3. Värm pitabrödet enligt förpackningens instruktioner och packa det med kött, sköna grönsaker som tomat, feferoni och blandsallad. Toppa med vitsåsen.

Pintxos x 3

2 baguetter, delad i 2 cm skivor
olivolja
3 dl Turkisk yoghurt
2 dl majonnäs
salt & svartpeppar
Chorizo och grillad paprika
10 skivor Chorizo av bra kvalitet
grillad paprika (finns att köpa färdigt)
1 msk gräslök, finhackad
Serrano-skinka och Manchego-ost
10 skivor Serrano-skinka av bra kvalitet
10 tjocka skivor Manchego-ost
1 vitlöksklyfta, pressad
Champinjoner, persilja
1 näve små champinjoner, delad i kvartar
4 vitlöksklyftor, pressade
½ dl finhackad persilja
½ dl olivolja

1. Sätt ugnen på 200 grader. Ringa över några droppar olja på varje baguetteskiva och rosta knaprigt i ugnen 4-5 minuter.

2. Blanda ihop yoghurt och majonnäs. Salta och peppra. Dela upp i tre skålar.

Instruktioner, Chorizo, grillad paprika
1. Blanda ihop ena yoghurt-majjoskålen med den finhackade gräslöken.

2. Lägg på en skiva Chorizo och lite grillad paprika på en baguetteskiva. Klicka över lite sås och trä igenom en tandpetare.

3. Upprepa med resterande brödskivor

Instruktioner, Serrano, Manchego
1. Blanda ihop ena yoghurt-majjoskålen med den pressade vitlöken.

2. Lägg på en ostskiva och en skiva Serranoskinka på en baguetteskiva. Klicka över lite sås och trä igenom en tandpetare.

3. Upprepa med resterande brödskivor

Instruktioner, Champinjoner
1. Fräs champinjonerna i olivoljan tills det mjuknat. Lägg i vitlöken och persilja. Salta och peppra och rör runt. Låt svalna något.

2. Lägg på en sked av champinjonröran på en baguetteskiva. Klicka över lite yoghurt-majjo och trä igenom en tandpetare.
Upprepa med resterande brödskivor

Gyros på kyckling med tzatziki

500 gram kycklinglårfilé, strimlad
½ msk oregano
½ msk timjan
2 vitlöksklyftor, pressade
½ tsk Kummin
½ slanggurka
3 dl grekisk yoghurt
4 st orientalisk tunnbröd
olivolja
salt & svartpeppar

1. Dela gurkan på längden och kärna ur den med en liten sked. Riv det grovt och krama ur ordentligt.

2. Tzatziki: lägg gurkan i en skål tillsammans med yoghurten, hälften av vitlöken, salt och peppar. Blanda runt och ställ i kylen.

3. Hetta upp oljan och stek kycklingen på hög värme 4-5 minuter. Lägg i oregano, timjan, kummin och resten av vitlöken, sänk värmen till medelhög värme och fräs ett par minuter till.

4. Servera kycklingen i tunnbröd tillsammans med sallad, tomater och klicka över tzatzikin.

Moussaka

3 auberginer, delade på längden
olivolja
2 dl riven Parmesan
salt
Köttfärssås
500 g lammfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 mk tomatpure
1 burk krossade tomater
1 msk färsk oregano
½ tsk kanel
olivolja
salt & svartpeppar
Ostsås
5 dl Rysk yoghurt
1 ägg
2 dl riven Parmesan
salt, peppar

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skrapa ur mittendelen på auberginen med en sked. Lägg auberginerna i en form och baka i ugnen 25 minuter tills de börjat mjukna och få färg.

3. Köttfärssås: under tiden fixa köttfärssåsen genom att hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs löken 4-5 minuter på medelhög värme. Tillsätt vitlök och lammfärs och fräs 10 minuter på hög värme. Sänk värmen, lägg resterande ingredienser och låt puttra 15 minuter. Ställ åt sidan.

4. Ostsås: vispa ett ägg. Lägg i yoghurten, salt och peppar och vispa ihop. Lägg i osten och blanda.

5. Ta ut auberginehalvorna, lägg på köttfärssåsen, klicka över såsen och strö över parmesan.

6. Gratinera i ugnen till osten blivit gyllenbrun. Servera.

Köfte (turkisk köttfärsspett)

500 g nöt- eller lammfärs
1 gul lök, riven
1 vitlöksklyfta, riven
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
3 krm spiskummin, mald
1 tsk paprikapulver
valfri god grillolja
Turkisk yoghurt

Blanda ihop färs, äggula, lök, vitlök, kryddor, salt och peppar. Forma till avlånga hjärpar och pensla med grillolja. Grilla eller stek.
Servera med Turkisk yoghurt, finhackad rå lök, en blandsallad och gärna klyftpotatis.

Kall yoghurtsoppa och vitlöksbröd med provencalska grönsaker

6 dl Rysk Yoghurt
2 dl kycklingbuljong
8 skivor baguette
5 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 röd paprika, tärnad
4 schalottenlökar, halverade
100 g zucchini, tärnad
2 tomater, tärnade
2 msk rödvinsvinäger
2 msk hackad basilika och dragon
salt och olivolja

Blanda yoghurt med kall buljong och smaka av med salt.
Fräs paprika, schalottenlök och zucchini några minuter i lite olja i en kastrull. Tillsätt tomater och vinäger och koka ca 5 minuter. Tillsätt örterna och smaka av med salt. Stek brödskivorna gyllenbruna i olja och resterande vitlök. Lägg upp grönsaksröran på vitlöksbröden och servera till soppan.
Receptet skapat av Mattias Larsson, Lindahls yoghurtkock

Auberginerullar

1 aubergine
200 g fetaost
150 g grekisk yoghurt
150 g jordnötter
1-2 vitlöksklyftor
torkade kryddor (t.ex.oregano, basilika, timjan)
olivolja till stekning
salt

Skär auberginerna i tunna skivor.
Lägg i en skål, strö lätt med salt, torkade örter och tillsätt olivolja. Blanda. Stek auberginerna på båda sidorna. Medan auberginen tillagas, förbered fyllningen.
Hacka jordnötterna grovt. Mosa fetaosten, tillsätt yoghurt, finhackad vitlök, nötter (lämna lite nötter till dekoration) och blanda.
Lägg en tesked med fyllning på varje aubergineskiva i mitten och vik upp kanterna. Lägg de färdiga rullarna på en bricka. Garnera med nötter.

Ugnsstekta grönsaker med getostsås

2 zucchini
1 aubergine
1 röd paprika
1 gul paprika
olivolja
salt
peppar
oregano
Sås:
200 g Grekisk yoghurt
200 g mjuk getost
100 g jordnötter
2-3 vitlöksklyftor
salt
peppar

Sätt på ugnen på 200 grader.
Skölj grönsakerna. Skär aubergineoch zucchini i skivor.Skär paprikan i stora bitar. Lägg grönsakerna i enugnssäker form, tillsätt oregano,
olivolja, salt och peppar och rör om. Sätt in grönsakerna i ugnen i ca. 20 min.

Blanda getost och yoghurt till en sås.Tillsätt krossade jordnötter,vitlök, salt och peppar. Blanda väl.

Servera grönsakerna varma och såsen bredvid.

Frozen yoghurt med pistage

150 gram pistagenötter
5 dl Rysk yoghurt
1,5 dl florsocker
1 vaniljstång, skrapad
1 lime, pressad

1. Mixa 100 gram pistagenötter fint och grovhacka 50 gram.
2. Lägg finmixade pistagen, yoghurten, florsockret, vaniljen och limesaften i en buken och vispa ett par minuter.
3. Lägg upp glassen i snygga glas och frys in 4 timmar
4. Ta ut glassen 10 minuter innan servering, strö över resterande pistage och servera.